Савет за нашу децу

Драга децо,

Пред нама је дуг период боравка код куће. Не знамо колико ће трајати, али хајде да осмислимо своје слободно време у данима који су пред нама.

Хајде да поставимо себи неке лепе циљеве и задатке и да их  полако свакога дана остварујемо.

Размислите шта је оно што бисте желели да остварите, а због школских обавеза, тренинга приватних часова језика, музичке школе и сличног нисте стизали.

Свако од вас зна најбоље шта је оно што би желео.

Следеће питање које себи треба да поставите је колико је то за вас корисно и због чега?

Размислите о томе. Да ли бисте били срећнији када бисте на пример почели да радите неке физичке вежбе и тако одржавали своју кондицију? Да ли би један од ваших циљева могао бити читање нових и интересантних књига? Вежбање цртања? Стицање неких вештнина? Којих?

Шта мислите шта би ваши родитељи о томе мислили? Питајте их.

Шта би ваши пријатељи о томе мислили? Размислите.

Колико бисте се осећали срећнијим када бисте неке од тих циљева остварили?

На скали од 1 до 10, одговорите.

А сада да направимо конкретан план.

Најпре ћемо поставити себи 1 већи циљ. Оно што нам је најважније да у овом периоду остваримо. Тај циљ нека буде оно што сматрамо да нам је најважније у овом периоду.

Потом можемо одредити  на пример 1 или 2  мања  и лакше остварива циља. За те мање циљеве одвајаћемо мање времена и пажње, али ћемо и на њима радити упоредо са главним циљем. Те своје циљеве ћемо ставити на папир. Најбоље би било да их запишете у неку свеску. Након тога напишите конкретан план ….корак по корак.На пример ако желите да боље савладате неки страни  језик и да поправите свој изговор, можете предузети следеће: Узећете свој уџбеник, граматику, нову свеску…Одредићете време које ћете свакодневно користити само за то. Задајте себи мале задатке да на пример сваку лекцију обрађујете два пута.

Направите свој распоред по данима .

У понедељак читање текста, тражење непознатих речи, превод, вежбање изговора, основна граматичка правила важна за тај текст.  У уторак  све то понављајте и преслишавајте се. Трећег дана пређите на нови текст и тако док не пређете градиво које желите да научите.

Можете учити језик и на престижним универзитетима . У наставку овог текста окачен је линк на којем то можете пронаћи.

Ако је физичка спремност ваш циљ, најпре одредите шта желите да постигнете. Да ли желите да се разгибавате, стекнете кондицију ?  У односу на то поставите себи задатке.  Испланирајте време када ћете их тачно радити. Одредите конкретне вежбе и истрајно радите свакога дана. Корисно је бележити резултате сваког понедељка или једном недељно и тако пратити свој напредак….Колико сте могли одређених вежби да урадите на почетку ….Убрзо ћете видети резултате. Бележите их. Можете и пустити музику док радите вежбе. Можете пронаћи видео линк са којег ћете на пример научити неки плес, борилачку вештину или слично. Сви ви који тренирате одређени спорт, можете се потрудити да сачувате кондицију, разним вежбама… то свакако неће бити исто, али је корисно очувати мишићни тонус и кондицију.

С обзиром на чињеницу да ћете наставу пратити путем ТВ пријемника и да ћете се са вашим учитељима и наставницима чути преко друштвених мрежа, потрудите се да комуникацију преко интернета сведите на минимум. У реду је да останете у контакту са својим другарима али немојте претеривати у томе и сате проводити на друштвеним мрежама. То би значило да сте цео дан на интернету. Знате и сами да је то штетно за ваше здравље и да превише зрачења такође обара ваш имунитет. Правите паузе у коришћењу интернета.

Учите свакога дана бар сат времена. Важно је да учите свакога дана у исто време на истом месту јер тако формирате радне навике. Потребне су само две недеље  оваквог рада у исто време и на истом месту које сами одредите да бисте се навикли. Након тога вам више неће бити тешко да се натерате да учите…вући ће вас навика. Пробајте! Исто важи и за изнад наведене циљеве. Почните оно што желите и посматрајте свој напредак у прве две недеље. Сваки почетак је тежак али кад једном почнете, после све крене само од себе. Покушајте, тиме ћете унапредити себе и свакога дана бићете бољи него претходног. То је пут до среће. Ви о томе одлучујете

Imperare sibi maximum imperium est.                   

     Владати над собом највећа је власт.

Корисно је да знате  да је у време ове пандемије могуће пратити „online“ позоришне представе, посећивати музеје, како код нас тако и у свету. Такође је могуће учити бесплатно стране језике. Искористите ове могућности и употребите их како бисте квалитетније искористили своје време.

Ово је линк на којем све то можете пронаћи:

https://www.bizlife.rs/lifestyle/afterhour/svi-besplatni-onlajn-sadrzaji-za-vas-nasa-muzeji-predstave/

Одвојте и време које ћете провести дружећи се са својим укућанима без телефона, телевизора и рачунара. Једноставно разговарајте, играјте друштвене игре, забавите се.

Не заборавите да ћете заувек памтити да сте били сведоци једне велике пандемије и да ћете се заувек сећати како сте то време проводили.

 Желимо вама и вашој породици здравље и срећу

У Београду 19.03.2020.године

Ваша ПП служба

педагог Слађана Јевтић и психолог Жаклина Филиповић