letac logo 200

Међу финалистима светског такмичења Hippo из енглеског језика и ученица београдске ОШ „Душко Радовић“

iskraИскра Малинић, ученица шестог разреда београдске ОШ „Душко Радовић“, пласирала се на светско Хиппо такмичења из енглеској језика на којем ће, са још девет ученика из Србије, представљати нашу земљу.

Искра Малинић, ученица шестог разреда београдске ОШ „Душко Радовић“, пласирала се на светско Hippo такмичења из енглеској језика на којем ће, са још девет ученика из Србије, представљати нашу земљу.


Искрин пут до светског финала није био лак. Претходно је победила на европском такмичењу (у категорији Hippo 2) које је у мају одржано у Лидо ди Јесолу у Италији. На овом такмичењу укупно је учествовало око 180 ученика из 22 државе.

Када питате Искру шта јој је највећи утисак са европског такмичења најбојаће вам све осим своје победе – море, лепе утиске које носи из Италије коју је посетила први пут, дружење са децом коју је тамо упознала, лепу и забавну атмосферу током трајања такмичења, а резултат је, чини се, дошао као логичан след ствари.
Јер ова девојчица, како сама каже, не воли да ради ништа у чему не ужива. Због тога јој ни свирање виолине у музичкој школи коју похађа паралелно са редовном школом није напор и тешкоћа.

– За ово такмичење сам се спремала са наставницом у школи и вежбале смо тестове који су доступну на званичном сајту Hippo такмичења. И прошле године сам учествовала на овом такмичењу, али је оно било онлајн и нисам се пласираларала даље од првог круга. Ово такмичење је једино из енглеског на које сам ишла до сада – каже Искра.

На питање шта је било пресудно да победи на европском нивоу такмичења у својој категорији Искра одговара:

– Мислим да ми је од великог значаја било што сам се припремала са наставницом и што сам се трудила, али такође што се нисам значајно стресирала – каже Искра и додаје да су јој породица и пријатељи били велика подршка, што јој је улило самопоуздање.

Искрин успех је утолико већи јер енглески учи само кроз редовну наставу. Први сусрет са овим језиком је имала у кући и никада није ишла на приватне часове.

– Енглески учим од малена. У породици имам добре познаваоце енглеског, па сам брзо схватила основе језика. Даље сам се заинтересовала и кренула да слушам страну музику, гледам стране серије и филмове и да разговарам са сестром на енглеском – истиче Искра, која каже да јој је лакше и да мисли на енглеском „јер је све у окружењу почело да се модернизује, а језици су данас све значајнији“.

Искрина наставница енглеског Весна Обрадовић објашњава да се Hippo Olympiad, међународно такмичење у знању енглеског језика као страног, у Србији одржава већ 10 година.

– У почетку су се такмичили ученици основних и средњих школа из региона некадашње Југославије и Италије. Ове године је на свим нивоима такмичења било скоро 68.000 учесника из целог света, тачније из 58 држава, распоређених у шест старосних категорија. Наша школа „Душко Радовић“ бележи девет година такмичења, три пласмана за европски ниво и ове године прво место у категорији Хиппо 2, које је освојила ученица Искра Малинић. Овај Искрин велики успех је искра наде да се снови остварују – каже Обрадовић.

Светско финале такмичења ће бити од 28. до 30. септембра у Риму. Позвано је 184 финалиста из 55 држава, а са менторима и координаторима очекује се укупно око 400 званица. О очекивањима пред светску смотру знања из енглеског језика Искра говори на исти начин – радује се што ће први пут видети Рим и обићи знаменитости и дружењу са осталом децом…Што се тиче самог резултата поручује да ће дати све од себе да што боље представи своју школу и своју земљу.

Данас

В. Андрић
12.07.2022. 20:00

Контакт информације

Најновије вести

Hippo Олимпијада у нашој школи

Карикатуриста Марко Сомборац у посети IV/2

Посета директорке бечке основне школе и аташеа за културу и директора Аустријског културног форума

Дизајн сајта mzlaki icon Студио Мзлаки @ ОШ "Душко Радовић" 2021.