letac logo 200

Писмо ђаку прваку

Sveti Sava 768x1036

Свети Сава, први српски просветитељ и заштитник школства Образовање датира још од 12. века, при манастирима које је, између осталих, покренуо Свети Сава. Наша школска слава је „Свети Сава“

Драги првачићу, растао си и порастао толико да је дошло време да кренеш у школу. То је лепо. Исто тако су и твоји родитељи и баке и деке када су били мали као ти, једнога дана постали ђаци. Питај их да ти испричају како је њима било и они ће ти рећи. Нико се не сећа свих дана свог живота, ипак, тог првог дана се сви сећају, па ћеш и ти тај дан заувек памтити. Школа је једна велика зграда, огромна. Има пуно соба које се зову учионице. У тим собама – учионицама су столови и столице за ђаке и једна велика табла. Једна таква учионица ће постати твоја. Свакога дана ћеш у тој истој соби – учионици седети на једној од столица заједно са много друге деце и свима вама ће учитељица објашњавати и причати нешто ново што још увек не знаш....Учићеш тако из дана у дан и  много тога научити.  Сваке године ћеш све више и више знати, све док једнога дана не постанеш  велики човек. У школи ћеш упознати много нових пријатеља и сви заједно ћете лакше и лепше учити. Да би вам у школи било што лепше, потрудили смо се да вам улепшамо школски простор.

Школа „Душко Радовић“ је направљена 1961. године. Тадашњи ђаци прваци, који су у њу кренули, данас имају 66 година. Можда су у њу ишле ваше баке, деке или родитељи. Наша школа је после 60 година сада поново потпуно нова, а нови ђаци прваци сте баш ви. Све у школи је ново и лепо и потруди се да је чуваш, како би што дуже остала лепа и другима који ће доћи после тебе. У школи ћеш  многа знања стећи са радошћу, кроз игру са својим другарима. Ипак, неће ти увек  бити лако да се све научиш. Потруди се да заволиш сазнање. Видећеш да је лепо учити и сазнавати нове ствари иако је некада тешко. Једна народна изрека каже „без муке нема науке!“. Као што понекад паднемо кад учимо да возимо бицикл па нас боли и лоше се осећамо... на крају, кад научимо буде нам лепо и уживамо у вожњи. Тако и у школи неће бити баш све лако да се научи, али кад научиш, бићеш срећан што знаш, а добићеш и петицу па ће тако и твоји родитeљи сазнати да си нешто ново, лепо научио. Много су чешће лаке и лепе ствари али је важно да знаш да није све лако, да би се што боље припремио. Научи да правилно држиш оловку, то је важно да ти се ручица не би пребрзо умарала. Када лоше поставиш прстиће рука се мучи па не може дуго у том положају да издржи, а у школи има пуно да се пише. Дешава се ђацима да им се рука умори па је одмарају док друга деца пишу и тако онда не стигну све да запишу. Научи пре школе и да вежеш пертле. Важно је да можеш сам да их вежеш. Није безбедно да се хода одвезаних пертли а на путу до учитељице или неког другог ко би ти их везао, многа деца се често саплету и падну.

Добићеш школску торбу, пуно књига и лепих свесака, оловке и много тога. Твој задатак ће бити да свакога дана пакујеш своју торбу. Ти си ђак а мама и тата су твоји помоћници у паковању. Научићеш да бринеш о својим стварима у школи, да сам дођеш до школе, да сам радиш домаће задатке и још мноооого тога. Путоваћеш са својим другарима на многа лепа места, одлазићете на разне излете. Открићеш много нових игара и бићеш срећан због тога. Важно је да будеш добар друг свим својим другарима. Да сваког свог друга уважаваш. То значи да сваког прихваташ и да се трудиш да их саслушаш ако нешто причају. Ако будеш према свима пажљив, другарима ће бити пријатно у твом друштву и биће вам свима добро. Свако од твојих другара је другачији од тебе и нико не воли баш све што ти волиш, нити  зна све што ти знаш. Важно је да знаш да они вероватно нешто друго знају боље од тебе а нешто лошије од тебе. Ако желиш, можеш нешто ново научити неког ко то не зна, али немој задиркивати неког ко не зна. Тако исто и ти можеш научити неку вештину од свог друга и постати успешнији него што си био. Лепо је кад другари размењују своја знања. Ако буде другара који се грубо понашају према теби и због којих се лоше осећаш, реци им да ти смета њихово понашање. Ако наставе да се лоше понашају то мораш пријавити учитељици и својим родитељима да би ти неко помогао. У школи је важно да слушаш учитељицу као што код куће слушаш родитеље. Учитељица ће те саслушати, разумети и помоћи ће ти у свему. Школа је лепа и лепо је што ћеш своја знања стицати заједно са својим другарима уз помоћ учитељице.

Желимо ти срећан полазак у школу и да будеш успешан ђак и добар друг свим својим другарима.

Педагог Слађана Јевтић

Психолог Жаклина Филиповић                

Контакт информације

Најновије вести

Онлајн конкурс "Имам право да"

Ликовни онлајн конкурс, портрет Драгана Лукића

Приредба Свети Сава

Дизајн сајта mzlaki icon Студио Мзлаки @ ОШ "Душко Радовић" 2021.