letac logo 200

  • Home
  • Вести
  • Сарадничка верска настава у школама Београду и Лозници

Сарадничка верска настава у школама Београду и Лозници

Просторна удаљеност између Београда и Лознице није била препрека да четворо наставника оствари сарадњу и осмисли час који ће бити занимљив, едукативан, на којем ће се спонтано смењивати већи број различитих активности и истовремено се показати како верска настава нимало не заостаје ни за једним другим предметом што се тиче савременог оквира, а да се тиме истакну сви циљеви и задаци, да се појача пажња ученика и да они кроз активно учешће и задовољство у настави стекну трајна знања.

 
Сања Симић де Граф, наставница енглеског језика у ОШ „Вук Караџић“ у Лозници, и Марија Тодоровић, вероучитељица у ОШ „Душко Радовић“ у Београду, аутори су пројекта посвећеног Светом апостолу Луки, а реализатори су и два вероучитеља, Предраг Митровић из ОШ „Јован Цвијић“ и Иван Негић из ОШ „Вук Караџић“ из Лознице.
 
Вероучитељица Марија Тодоровић је направила презентацију која је у корелацији са историјом и обилује занимљивостима из житија јеванђелисте Луке као и предању, локалитетима и врло интересантним историјским подацима, док је наставница Сања Симић де Граф урадила презентацију у корелацији са енглеским језиком, која обилује употребом веб-алата, укрштеница, осмосмерки, онлајн тестовима и квизовима, а на крају часа ученици су могли да препознају иконе кроз квиз осмишљен употребом веб-алата. Две презентације о Светом апостолу Луки које се међусобно допуњују обједињене су у једну.
 
-Циљ пројекта је био истицање хришћанских вредности, свете православне вере са очувањем традиције, јер неколико година уназад постаје све видљивије позивање деце да учествују у паганским, туђим празницима који немају никакву везу са поднебљим на коме ми живимо, нашом вером и обичајима. Читајући Јеванђеље по Луки (,,А Бог није Бог мртвих него живих; јер су њему сви живи“ Лк. 20, 38)) и слушајући поуку Његове Светости, нашег Патријарха, господина Порфирија („Не можеш бити светски, а да ниси свој, тек када си упознао себе и када си свој, када си једно у себи и са својим, када си једно са својим народом, стекао си инструмент којим ћеш упознати свет“) наша деца морају на првом месту упознати себе, оно што их окружује и упознати оно што је наше, да би могли да расту и напредују, истакли су аутори пројекта.
 
Свети апостол и јеванђелист Лука је на једном часу повезао четири наставника из два града који су обогатили своје искуство и успоставили одличну сарадњу. Обједињена презентација је објављена на ФБ групи „Верска настава – учење на даљину“ као пример добре праксе како би свим вероучитељима из целе Србије и Републике Српске била на корист. Презентацију можете погледати на линку.

Контакт информације

Најновије вести

Онлајн конкурс "Имам право да"

Ликовни онлајн конкурс, портрет Драгана Лукића

Приредба Свети Сава

Дизајн сајта mzlaki icon Студио Мзлаки @ ОШ "Душко Радовић" 2021.